Leivontaohjeita

Otamme mielellämme vastaan jäsenten omia hyviä reseptejä. Laitetaan hyvä kiertämään. Alta löytyy lomake, jolla pystyy reseptin lähettämään.

Hapanjuurileipäset Antin tapaan 15.3.2013


Juuri

5 dl n. puolet haaleaa vettä+piimää
5 dl tattarijauhoja

Sekoita löysä massa ja hapata vuorokausi. Hämmennä välillä. Ota talteen 1-1,5 dl juurta, säilyy viikon jääkaapissa tai pakasta myöhempään käyttöön.

Valmis juuri

Lisää valmiiseen juureen:
5 dl haaleaa vettä
5 dl tattari  (2 dl hiutaleita+3 dl jauhoja)

Hapata vuorokausi. Hämmennä välillä. Ota taas talteen myöhempää käyttöä varten.

Taikina

5 dl haaleaa vettä
3-4 rkl siirappia, sekoita juureen
2 dl täysjyväriisijauhoja
2 dl maissitärkkelystä tai tapiokatärkkelystä
2 dl perunahiutaleita
2-4 rkl pellavansiemenrouhetta
3-4 rkl hapantaikinajuuri (Finax)
1-2 rkl psylliumia
1 rkl mausteseosta (anis, fenkoli, kumina)
1-2 tl suolaa

Halutessasi voit lisätä 1 pss kuivahiivaa 1 pss=11 g

Sekoita kuivat aineet keskenään, sekoita juureen, anna levätä muutama minuutti, sekoita yleiskoneella 4-5 minuuttia. Taputtele pellin päälle pieniä leipäsiä, kohota n. 20-30 minuuttia. Voit halutessasi voidella leipäset vesi/siirappiseoksella ennen paistoa.

Paistolämpötila 225 ºC n. 16-20 minuuttia.

Terv. Rontti


Railin sämpylät (Antin 6.3.2012 jäsenillassa leipomat herkulliset sämpylät)


8 dl nestettä (42 astetta) maitoa, vettä, omenamehua
2 dl leseitä kaura, tattari, uunitalkkuna
1 rkl psylliumjauhetta
2x11 g Sunnuntai-kuivahiivaa tai 3x7 g Lidlin hiivaa
1 tl suolaa
1 rkl mausteita; kumina, fenkoli, anis
makeutus hunaja, omenahillo, siirappi
(2 rkl pellavarouhetta / sokerijuurikashiutaleita, Fibrex)

Sekoitetaan keskenään. Lisätään 8-9 dl gluteenittomia jauhoja, ½ dl juoksevaa margariinia. Voi lisätä juusto- tai porkkanaraastetta 1-1½ dl. Sekoita jauhot joukkoon hyvin vaivaten ja lopuksi margariini. Taputtele heti pellille ja kohota n. 20 min.

Paista 225 asteessa n. 15 min. Voit voidella uunista otettuasi siirappi-vesiseoksella.

Voit vaihdella jauhoja ja siemeniä.


Helppo ja nopea kinkkupiirakan ohje


100 g voita
2 dl glut. jauhoja
3 dl juustoraastetta

Sekoita aineet, taputtele vuokaan.

Täyte:
2 kananmunaa
2 dl kermaa
kinkkua, paprikaa, purjoa, juustoraastetta

Pilko kinkku, purjo ja paprika, lisää kerma ja kananmunat.

Paista 175 asteessa n. 25 minuuttia.

Nauti hyvällä mielellä vaikka iltapalaksi.

Hilkalle kiitos ohjeesta!


Voisilmäpullat


5 dl vettä
50 g hiivaa
2 1/2 tl psylliumkuorijauhetta

Lisää hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen, sekoita psylliumkuorijauhe ja anna turvota 10 min.

1 kananmuna
2 dl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl kardemummaa
150 g margariinia
n. 12 dl hienoa glut. jauhoseosta

Lisää ainekset ja osa jauhoista. Vaivaa taikinaa sähkövatkaimella tai yleiskoneella muutama minuutti. Lisää loput jauhot ja vatkaa vielä muutama minuutti.

Ota taikina leivinpöydälle 3 osassa, leivo tankoja hyvin jauhotetulla alustalla. Pyörittele pulliksi, saat n. 30 pullaa taikinasta. Kohota hyvin leivinpaperin päällä, voitele munalla, painele keskelle nokare margariinia ja sokeria.

Paista 225-asteisessa uunissa n. 10 minuuttia.

Kaikki kokeilemaan ja Hilkalle iso kiitos!
 

Vohvelit


4 munaa
2 dl sokeria
2½ dl jauhoja (puolet perunajauhoa, puolet Semperin Fin Mix) 
1 tl leivinjauhetta
150 g margariinia (Flora laktoositonta juoksevaa)
½-1 sitruunan raastettu kuori

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita leivinjauhe jauhojen joukkoon. Vatkaa jauhoseos vaahdon joukkoon. Lisää juokseva margariini ja sitruunan raastettu kuori. Anna taikinan turvota noin 15 minuuttia.

Kuumenna rauta, lisää vähän rasvaa ja paista. Nauti jäätelön, hillon tai kermavaahdon kera.

Valikko vasemmalla.